Zdravý jablkový koláč bez múky / Healthy apple pie without flour

Keďže sa konečne začali prázdniny, mám kopu času na všetky tie recepty, ktoré som počas školského roka nazbierala, no nemala čas ich pripraviť. Jedným z nich je aj tento super zdravý koláčik z kuchárskej knižky, ktorú som dostala pod stromček. Ako určite viete som blázon do zdravej výživy a nikdy nepohrdnem kvalitným dezertom z čerstvých surovín. Tento koláčik neobsahuje žiadnu múku, nezdravý olej alebo sladidlá, a preto si ho môžete vychutnať bez výčitiek. Je jednoduchý na prípravu, nezaťaží vám žalúdok a čo je najlepšie: chutí výborne! Čo viac si od koláča želať? Tak šup do jeho prípravy!


As the holidays finally started, I have time for all those recipes I collected during the school year, but there was no time to prepare them. One of them is this super healthy pie which I got for Christmas. As you know, I'm crazy into a healthy diet, and I never scorn a quality dessert of fresh ingredients. This cake doesn't contain any flour, unhealthy oil or sweeteners, so you can enjoy it without any remorse. It's easy to prepare, doesn't weight your stomach and what's the best: it tastes great! What more we can want from a cake? So let's into it!



Suroviny / Ingredients

- 2 vajcia / 2 eggs
- 4x 250 g jemného tvarohu / 4x 250 g soft curd cheese
- 1 biely jogurt / 1 white yogurt
- 1 lyžičku vanilkového extraktu alebo vanilkového struku / 1 tsp vanilla extract or vanilla husk
- 1 lyžicu citrónovej šťavy / 1 tbsp lemon juice
- 2 lyžičky škorice / 2 tsp cinnamon 
- trstinový cukor alebo javorový sirup podľa chuti  / cane sugar or maple syrup according to taste
- hrsť sušených hrozienok / a piece of dried raisins 
- 5 väčších jabĺk / 5 bigger apples 

Postup / Method

1. Ako prvé, vyšľaháme tvaroh, jogurt, vajcia, citrónovú šťavu a škoricu. Hmotu ochutnáme a dosladíme podľa chuti preferovaným sladidlom. Nakoniec primiešame za hrsť sušených hrozienok. /
First, whisk curd, yogurt, eggs, lemon juice and cinnamon. Taste the substance and sweeten it according to taste with thepreffered sweetener. Finally, mix a bunch of dried raisins.

2. Jablká ošúpeme, nastrúhame a prebytočnú šťavu zlejeme. Pridáme škoricu a opäť podľa chuti osladíme. /  Peel the apples, cut them, and drain the excess juice. Add cinnamon and sweeten again according to taste.

3. Menšiu formu alebo zapekaciu misu vymastíme a vysypeme múkou. / Grease and sprinkle with flour smaller baking form.

4. Do formy nalejeme polovicu tvarohovej hmoty a rovnomerne rozotrieme. Nasleduje vrstva jabĺk a nakoniec druhá polovica tvarohovej hmoty. / Pour half of the curd into the baking form and spread evenly. Next is the layer of apples and finally the second half of the curd.

5. Koláč pečieme pri 180° asi 45 minút. Po upečení necháme vychladnúť a odpočinúť. / Bake the cake at 180 ° for about 45 minutes. After baking, let cool and relax.







A je to! Ak ste vyskúšali podobný recept, alebo sa chcete o nejaký podeliť, určite mi napíšte do komentáru :-)
That's it! If you've tried a similar recipe or you want to share some, please write me in the comment :-)

Comments