Fall time #BakingWithTeress

Jednou z mojich najobľúbenejších jesenných aktivít je pečenie. Piecť na jeseň je totižto celkom iné ako vypekať koláče počas ostatných období. Veď kedy inokedy si viete dopriať tekvicový cheescake alebo tradičný jablčník? Dobre, je pravda, že si ich viete urobiť aj počas iných dní ale na jeseň si základné suroviny viete dopestovať aj sami a každý predsa vie, že domáce koláče sú najlepšie. A ďalším dôvodom prečo tak milujem piecť v období svetrov a farebných listov je, atmosféra. V kuchyni mám zapnutý  "fall time playlist", na poličke mi horia voňavé sviečky a celý byt obklopuje vôňa škorice a jabĺk. Už viete prečo tak milujem jeseň?



Tento rok som sa rozhodla vyskúšať recepty amerických youtuberiek, pretože som chcela zistiť, či dokážem upiecť zahraničné koláčiky použitím obyčajných surovín. Ako to dopadlo sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

One of my favorite fall activity is baking. I think that baking in the fall is quite different like baking in the other seasons. After all, when else you can afford some good pumpkin cheesecake or traditional apple pie? Well, the truth is that you can make it also in the other days but in fall you can beed them out by yourself and  we all know that homegrown cakes are the best. And another reason why I love to bake during sweaters time and colored leaves season is the atmosphere. In the kitchen, I turned on "Fall Time Playlist" ,on my shelf are burning scented candles and the whole apartment is surrounded by the smell of cinnamon and apples. Now do you know why I love fall so much?

This year I decided to try some recipes by American youtubers, because I wanted to see if I can bake foreign cakes using just ordinary materials. As it turned out you will lean in the following lines.


Apple crumble cupcakes | Zoella


Výsledok / Result:  Hoci som počas celého tohto receptu až do konca mala obavy a poleva vyzerala zo začiatku dosť beznádejne, napokon to dobre dopadlo a muffiny boli skutočne dobré. U rodiny mali veľký úspech a určite ich urobím znova.
Althought I had worries from the beggining to the and and the icing looked really hopelessly it's turned out very well and muffins tasted amazing. They had big success in my family and I will definitely do it again.


CESTO/PASTRY


Ingrediencie:

- 2 vajíčka
230 g plain flour (múka, ktorú angličania používajú na varenie, tu ju môžeme nahradiť hladkou)
- 155 g cukru (ja som použila práškový)
- 125 g masla izbovej teploty
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL škorice
- 1/2 ČL soli
- vanilkový extrakt
- jablká

Ingredients:

- 2 eggs
- 230 g plain flour
- 155 g sugar
- 125 g unsulted butter at room temperature
- 2 tsps baking powder
- 1 tsp ground cinnamon
- half tsp of salt
- vanilla extract
- apples


Ako prvé, si nakrájajte jablká na menšie kúsky. Počet jabĺk závisí len od vás. Pokiaľ chcete aby boli vaše muffiny viac jablkové dajte viac jabĺk ak menej, tak menej jabĺk. 
First, cut the apples into smaller pieces. The number of apples depends only on you. If you want your muffins to be more  apple, add more apples if fewer then fewer apples. 



Jablká zalejte vodou nechajte ich variť dovtedy kým nebudú mäkké (7 minút). Môžete si ich osladiť cukrom, pokiaľ ich chcete mať sladšie. 
Then,  pour water on your apples  and  let them cook until they are soft (7 minutes). You can add sugar if you want them to be sweeter.



Zatiaľ čo sa vám budú variť jablká začnite robiť cesto. Dobre si vymiešajte maslo s cukrom elektrickým šľahačom. Musíte si byť istí, že cesto drží pokope, a keďže moje cesto tak nevyzeralo musela som ho ešte premiešať rukami. Potom pridajte vajcia a vanilkový extrakt a opäť dobre premiešajte. Napokon, pridajte všetky vaše suché ingrediencie.
While apples are cooking, start to make your pastry. Stir carefully butter with sugar with electric beater. You must make sure that the pastry holds together and because mine didn´t look like it should I had to stir it with my hands.. Then add the eggs and vanilla extract and mix well again. Finally, add all your dry ingredients.




Zoelline cesto vyzeralo v tejto fáze oveľa svetlejšie ako moje, čo vo mne vyvolalo obavy ale pokračovala som pridaním jabĺk presne podľa postupu.
Zoella´s pastry looked a lot more lighter than mine in this phase but I continued with adding apples following method.


Na záver, uložte cesto do košíčkov a dajte ich do rúry na 15 až 20 minút.
Finally, add your pastry into the cupcake cases and put them into the oven for 15 to 20 minutes.


POSÝPKA/CRUMBLE

Ingrediencie:

- 75 g golden castre sugar (druh krupicového cukru, ja som použila obyčajný práškový)
- 100 g soleného schladeného masla
- 140 g self rising flour (hladká múka s pridaným práškom do pečiva a štipkou soli)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- štipka škorice

Ingredients:

- 75 g golden caster sugar
- 100 g salted chilled butter
- 140 g self rising flour
- 1 tsp vanilla extract
- quarter tsp grounded cinnamon


Do veľkej misky vložte maslo, múku, škoricu a vanikový extrakt a dobre to premiešajte. Budete sa musieť trošku zašpiniť, pretože na rozpracovanie zmesi musíte použiť ruky. Potom pridajte cukor a hoci Zoella povedala, že stačí ho tam len primiešať vareškou, ja som použila ruky, pretože sa cukor celkom nespojil so zmesou.
Put a butter, a self rising flour, a cinnamon and a vanilla extract into the large bowl and mix it well. You gona have to get a little bit messy because to combine everything together you´ll need to use your hands Then add sugar and although Zoella said that you can stir it only with the spoon I used a hands because a sugar didn´t connect with a mixture.





Medzitým sa upiekli muffiny.

Meanwhile, the muffins were finally baked.









Hotovú posýpku  posypte na plech potretý maslom a strúhankou (môžete použiť aj papier na pečenie, ale ten sme nemali) a dajte zapiecť na 10 minút. 
Finished crumble sprinkle on the baking sheet rubbed by butter and breadcrumbs (you can also use baking paper but we didn´t have any at home) and bake for about 10 minutes.


CUKROVÁ POLEVA/ICING

Ingrediencie:

- 1 ČL škorice
- 1 ČL vanilkový extrakt
- 110 g soft brown sugar (ja som použila obyčajný práškový cukor, no radím vám dajte ho tam menej, pretože poleva bola príliž sladká)
- 250 g masla izbovej teploty
- 400 g práškový cukor (Prosím vás nedávajte ho tam už, pretože to bude neznesiteľne sladké!!! Neviem ako to robila Zoe, no ja som to musela prerábať pridaním mlieka, pretože nielenže bola poleva presladená, ale bola aj veľmi hustá. Napokon, sa však podarila a chutila dobre.)
- 2 PL mlieka (ja som použila viac)

Ingredients:

- 1 tsp ground cinamon
- 2 tsp vanilla extract
- 110 g soft brown sugar (I used just icing sugar but I recommend to put there less because the icing was too sweet)
- 400 g icing sugar (Please do not put there this sugar beacuse it will be unbearably sweet !!! I don´t know how Zoe did it but I had to remake it with adding more milk, because not only an icing was luscious, but it was also very thick. However, an icing succeeded and tasted good.)
- 2 tbsp whole milk (I used more)


Pri robení cukrovej polevy si musíte uvedomiť, že maslo je potrebné mixovať naozaj dlho aby bola poleva krásne nadýchaná. Vložte ho do misky a mixujte spolu s cukrom, škoricou a vanilkovým extraktom. Keď si budete istí, že všetko je poriadne rozmixované  pridajte mlieko. Ako som spomenula, Zoe tam pridala ešte 400 g cukru no ja som ho tam už nedávala. Po pridaní mlieka by mala byť poleva hotová a muffiny pripravené na servírovanie.
While making the icing is important to realise that you need  to beat the butter for a really long time. Put it in a bowl and beat it with the sugar, cinnamon and vanilla extract. Once you are sure that everything is properly beated, add milk. As I mentioned, Zoe added a further 400 g of sugar but I didn´t. After addition of the milk icing should be finished and muffins ready to serve.




APPLE ICING CUPCAKES
Na vychladnuté muffiny natrite tenkú vrstvu polevy a nasypte posýpku. Napokon pomocou cukrárskeho vrecka naneste polevu aby vznikli "čiapočky". Ja som ich ešte dozdobila čokoládovými cukríkmi a "kapkejky" boli hotové :) 
On the chilled muffins spray a thin layer of icing and sprinkle the crumble. Finally, by a baking pocket apply icing to create a 'cap'. I also decorated them with the chocolate candies and the cupcakes were ready :)


Pečené jablká/Baked apples | Meredith Foster

Výsledok/Result : Na týchto jablkách som nenašla snáď ani jednu zlú vec. Ocino 
                              povedal, že boli dosť sladké a sestra si myslí, že by tam malo ísť 
                              menej korenia takže to možno nabudúce menej dochutím, ale mne 
                              veľmi chutili a rovnako aj mojej rodine.

                              I could hardly find one bad thing about these apples. Daddy said  
                              that they were quite sweet and sister thinks that there should be less 
                              spice so maybe next time I will flavour them fewer but I really liked
                              them, as well as my family.

Ingrediencie:375

- jablká
- 1/3 hrnček hnedý cukor
- šťava z 1 citróna
- 2 ČL škorica
- štipka nového korenia (Meredith použila mleté, ale pokiaľ ho doma nemáte tak ako ja, kľudne použite aj celé)

Ingredients:

- apples
- 1/3 cup of brown sugar
- juice of 1 whole lemon
- 2 tsps ground cinnamon
- dash of allspice



O tomto recepte ste už určite počuli. V podstate existuje nekončne veľa možností na upečenie jabĺk no mne sa zapáčil tento. Postup je veľmi jednoduchý. Nakrájajte jablká na menšie kúsky (môžete aj so šupkou) a zmiešajte ich s cukrom, citrónovou šťavou, škoricou a novým korením.
You have probably heard about this recipe before. Basically, there are plenty of options for baking apples but I liked this one. The procedure is very simple. Cut the apples into small pieces (you can leave the skin on) and mix them with the sugar, lemon juice, cinnamon and allspice.




Jablká vložte do zapekacej misy a dajte piecť na 30 minút pri teplote 375° alebo dovtedy kým budú mäkké. Po 10 minútach ich ale vyberte a pomiešajte aby sa upiekli rovnomerne.
Put apples into baking dish and bake for 30 minutes at 375° or until they are tender. After 10 minutes, you may take them out  and stir them so the apples will cook evenly.



Potom ako budú upečené ich môžete vložiť do misky a podávať. Pokiaľ ste pužile celé mleté korenie nezabudnite ho vybrať von. Meredith ich servírovala s kopčekom zmrzliny ale je to celkom na vás. Hovorím vám, tieto jablká sú úžasné a recept bol úspešný.
After they will be cooked put them out and serve them into the bowls. If you used whole allspice, don´t forget to put them out. Meredith ate them with the sccop of ice-cream but it´s totally up to you. I´m telling you, they are delicious and this recipe was successful! :)





Mini karamelové jablká / Mini caramel apples | Bethany Mota

Výsledok/Result: FAIL! FAIL! FAIL! Naozaj netuším čo som urobila zle, pretože som sa presne držala postupu, no karamelky určite nepoužívajte. Boli príliž husté a na jablkách nechceli držať ani potom, čo som pridala maslo. Taktiež nedržali ani cukríky, ktoré na jablkách vyzerali ako mravce. Vysledné jablká síce chutili dobre, ale už nikdy nebudem robiť s karamelkami, pretože naozaj nevyzerali lákavo. 

FAIL! FAIL! FAIL! I really don't know what I did wrong because I exactly kept the process, but DO NOT use caramels! They were too heavy and didn't hold on the apples even I added butter. Sprinkles also didn't stay on the apples and they looked like ants. Although the resulting apples tasted good, I will never use caramels again because they really didn't look invitingly.

Ingrediencie:

- jablká
- karamelky
- cukríky

Ingredients:

- apples
- caramels
- sprinkles


Ako prvé, ošúpte jablká, nakrájajte na malé kúsky a napichajte na ne špáratká. Potom roztopte karamelky (Beth ich roztopila v mikrovlnke ale podľa mňa je to na šporáku zdravšie). Ja som tam pridala maslo, lebo vzniknutá zmes bola veľmi hustá, no aj tak to nepomohlo.
First, peel the apples, cut them into small pieces and stick pickteeth into them. Then, melt the caramels (Beth put them into mikrowave but in my opinion when you melt it on the cooker it´s healthier). I added there butter because arose mixture was too heavy but it didn´t help anyway.



Keď budú karamelky roztopené, namočte do nich jablká a potom do cukríkov. Potom by už mali byť hotové, no mne sa nepodarili a karamel na jablkách nedržal.
Once the caramels are melted, dip the apples into them and the sprinkles.. Then they would already be done, but I really failed and the caramel didn´t stay on the apples.



 FAIL!






Comments

Post a Comment